Pszichológus segítségére van szükségem

Az oldalon található információk nem tekinthetők orvosi diagnózisnak. Minden esetben forduljon orvoshoz vagy hívja a 112-es segélyhívó számot. Az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen kiváló támasz lehet ilyen helyzetben.

Nagyszabású életmódváltás előtt áll és segítségre van szüksége? Sok pszichológus nyújt támogatást ilyenkor. Felbecsülhetetlen értékű lehet, ha van egy szakember, akivel megbeszélheti a helyzetét. A pszichológus kereső segítségével azonnal be is tud jelentkezni. Nem tudja, mit kérdezzen, vagy mi történhet? Ne aggódjon, itt van egy lista mindarról, amit tudnia kell.

Hogyan segíthet egy pszichológus az átmenet időszakában?

Sok pszichológus az életútváltásokra specializálódott, és ugyanúgy átéli a hullámvölgyeket, mint bárki más. Ez teszi őket ideálisan alkalmassá arra, hogy segítsenek Önnek, amikor a legnagyobb szüksége van rá. Amikor egy jelentős életváltás kellős közepén vagy, például amikor elhagyod az egyetemet vagy megházasodsz, munkát kezdesz vagy gyermeket vállalsz, elgondolkodhatsz azon, hová fordulhatsz segítségért. Olyan kérdéseket tehetsz fel magadnak, mint:

Krízis előtt

Krízisben van, ha éppen egy jelentős életmódváltás közepén van. Ilyenkor úgy érezheti, hogy túlterhelt, szorong, és bizonytalan a jövőjét illetően. Az utolsó dolog, amire szüksége van, hogy még több zűrzavart okozzon egy amúgy is kaotikus helyzetben. De nem vagy egyedül ebben a küzdelemben. Sok pszichológus tud támogatást nyújtani ebben az időszakban. Segíthetnek kitalálni, hová tartasz, hogyan fogsz beilleszkedni, és hogy jó döntést hozol-e vagy sem. Ha válságban vagy, segíthetnek feldolgozni azt.

Milyen terápiákat nyújthat egy pszichológus?

Sokféle terápia létezik, amelyeket egy pszichológus nyújthat, hogy átsegítse Önt egy jelentős életmódváltáson. A leggyakoribbak közül néhány:

  • Pszichoedukáció
  • Kognitív terápia
  • Dialektikus viselkedésterápia
  • Megoldásközpontú terápia
  • Mentális átstrukturálás
  • Családterápia
  • Visszaesés megelőzés
  • Öngondoskodás
  • És még sok más

Ezek a terápiák mindegyike hasznosnak bizonyulhat az élet nagy átmenetei során. Tartsa szem előtt, hogy egyéni igényeitől és céljaitól függően melyik lehet a legjobb Önnek. Ne habozzon tanácsot kérni a terapeutájától, hogy melyik lehet a legjobb az Ön számára.

Mennyi időbe telik, mire felépülök ebből az átmenetből?

Ez Öntől függ. Minden ember felépülése más és más. Van, akinek hosszú időre van szüksége, van, aki gyorsan felépül, és van, akinek hosszú ideig van szüksége segítségre. Rajtad múlik, hogy vigyázol-e magadra, és elvégzed-e a felépüléshez szükséges munkát. De időközben sok minden történhet, ezért ne csüggedjen, ha úgy tűnik, hogy a dolgok a vártnál tovább tartanak.

A jelentős életmódváltásból való teljes felépülés általában körülbelül hat hónaptól egy évig tart. Ez alatt az idő alatt szükség lehet a megküzdési mechanizmusok kidolgozására, a viselkedésmódosításra és új gondolkodás- és viselkedésmódok elsajátítására. A követett terápia típusától függően a folyamat a szokásosnál gyorsabb vagy hosszabb lehet. Az is sokat számít, hogy a terápia után hogyan követi a terápiát, és milyen gyorsan épül fel. Ha elkötelezi magát amellett, hogy megteszi, amit tanult, akkor nagyon gyorsan javulást fog tapasztalni. Ha figyelmen kívül hagyja a tanultakat, vagy visszaesik a régi gondolkodás- és viselkedésmódokba, akkor hosszabb időbe telhet, mire javulást tapasztal.

Változni fognak az érzéseim az átállással kapcsolatban?

Igen, mindenképpen. Mindenkinek változnak az érzései egy helyzettel vagy eseménnyel kapcsolatban az idő múlásával. Ezt a folyamatot „regressziós terápiának” nevezik. Amikor átmegyünk egy jelentős életbeli átmeneten, elkerülhetetlenül érzelmi reakciók egész sorát fogjuk megtapasztalni. Ezek közül néhány pozitív, néhány negatív lesz, de mindegyik normális és a folyamat része. Fontos, hogy feldolgozzuk érzéseinket, és elfogadjuk, hogy mit tudunk és mit nem tudunk irányítani. Ha például sok szorongást tapasztal, ez rossz döntések meghozatalához vezethet. Hasznos lehet, ha szakember segítségét kéri, hogy megtudja, hogyan tudja kontrollálni szorongását és javítani döntéshozatali képességét. Miközben feldolgozza az átállással kapcsolatos érzéseit, új dolgokat fedezhet fel önmagáról, erősségeiről és gyengeségeiről. Ez teszi a folyamatot olyan értékessé.

A legjobb dolog, amit most magadért tehetsz, hogy gondoskodsz a mentális egészségedről. Ügyeljen arra, hogy helyesen táplálkozzon, eleget aludjon és mozogjon. Kövesse az orvosa gyógyszeres kezelésre vonatkozó ajánlásait, és próbáljon meg nem aggódni a múltban történtek miatt. Sok szerencsét!

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner