Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataim vagy érzéseim vannak?

Az oldalon található információk nem tekinthetők orvosi diagnózisnak. Minden esetben forduljon orvoshoz vagy hívja a 112-es segélyhívó számot. Az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen kiváló támasz lehet ilyen helyzetben.

Nem vagy egyedül ebben a világban. Az emberek gyakran depressziósak és öngyilkossági gondolataik vannak. Ha ezt olvasod, lehet, hogy az életed befejezését fontolgatod. Nem vagy egyedül. Mi itt vagyunk neked.

Kérdései vannak azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen, ha öngyilkossági gondolatai vannak? Nem vagy egyedül ezen a világon, és mi itt vagyunk, hogy segítsünk. Ebben a cikkben mindenre kitérünk, kezdve attól, hogy hogyan derítsd ki, tényleg öngyilkossági gondolataid vannak-e, egészen addig, hogy hogyan kaphatsz segítséget.

A jelek

A valóban öngyilkosságot fontolgató emberek gyakran mutatják a depresszió, a szorongás és/vagy más mentális problémák jeleit. Előfordulhat az is, hogy a családjukban már előfordult önkárosítás vagy haláleset. Íme néhány jel arra, hogy itt az ideje segítséget kérni.

Mélyponton érzi magát

Ha az idő nagy részében nem érzed jól magad, az valószínűleg nem jó jel. Az öngyilkosságot fontolgató embereknél a szomorúság, a depresszió vagy a csüggedtség gyakran együtt jár a helyzettel. A jó hír az, hogy vannak dolgok, amiket tehetsz azért, hogy jobban érezd magad. Ha levertnek vagy depressziósnak érzi magát, lehet, hogy itt az ideje segítséget kérni. Forduljon a helyi mentálhigiénés alapítványhoz vagy a háziorvosához, akik tudnak ajánlani valakit, akivel beszélhet.

Szorongónak érzi magát

Ha szorong, annak általában oka van. Néhányan, akik öngyilkosságot fontolgatnak, azért szoronganak, mert úgy érzik, hogy nem tudják irányítani az életüket. Az is előfordulhat, hogy gyermekkorukban bántalmazást éltek át, és ezt a fájdalmat felnőttkorukban is magukban hordozzák. Néha a szorongás a gyógyszeres kezelés vagy a mentálhigiénés terápia mellékhatása. Ha szorongást tapasztal, lehet, hogy itt az ideje segítséget kérni.

Az alvása zavart

Az alvászavar egy másik gyakori probléma. Vannak, akik elalszanak, és alig néhány órával később ébrednek fel, és úgy érzik, hogy az alvásuk inkább fárasztó volt, mint pihentető szundikálás. A jó hír az, hogy a legtöbb ember, akinek alvászavarai vannak, enyhülést találhat egy vény nélkül kapható altatóban vagy más gyógyszerben. Ha álmatlansággal küzd, lehet, hogy itt az ideje segítséget kérni.

Koncentrációs problémái vannak

Az öngyilkosságot fontolgató emberek gyakran nehezen tudnak a feladatokra koncentrálni vagy motiváltak maradni. Egyes esetekben ez a depresszió vagy a szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek vagy terápia mellékhatása lehet. Ha úgy gondolja, hogy Önnél ez a helyzet, lehet, hogy itt az ideje, hogy segítséget kérjen. Forduljon a helyi mentális egészségügyi hatósághoz vagy a háziorvosához, hátha tudnak ajánlani valakit, akivel beszélhet.

Egy múltbéli kapcsolat lejátszódása a fejedben

Ha a múltbeli kapcsolatodra gondolsz, az normális. Az öngyilkosságon gondolkodó emberek gyakran játszanak le emlékeket a fejükben a múltjukból. Gyakori, hogy nyomasztják őket a múltban történtek, és megkérdőjelezik, hogy megérte-e vagy sem. Elgondolkodhatnak azon, hogy nem alkalmasak-e a kapcsolatokra vagy a szerelemre. Ha ez rád is igaz, lehet, hogy itt az ideje, hogy segítséget kérj.

Dühöt vagy haragot érez magával vagy másokkal szemben

A harag rendkívül gyakori probléma az öngyilkosságot fontolgató embereknél. Vannak, akik olyan dühöt éreznek, hogy fizikailag is bántani akarnak valakit. Az is előfordulhat, hogy önmaguknak akarnak ártani. Az öngyilkosságot fontolgató emberek gyakran magukat hibáztatják a világ bajaiért, és úgy gondolják, hogy ők a felelősek a világ összes fájdalmáért és szenvedéséért. Az ilyen típusú dühöt nagyon nehéz lehet kezelni. Ha szélsőséges dühöt érez, lehet, hogy itt az ideje segítséget kérni.

Elszigeteltnek érzi magát

Az öngyilkosságot fontolgató emberek gyakran úgy érzik, hogy senki sem érti meg őket vagy az érzéseiket. Egyes esetekben ez az elszigeteltség érzése azért lehet, mert elszigetelt helyen élnek, vagy nemrég költöztek egy új városba. Ha elszigeteltnek érzi magát, lehet, hogy itt az ideje segítséget kérni.

Az öngyilkosságról szóló könyvek vagy weboldalak iránt érdeklődik, vagy azokat böngészi

Az öngyilkosságon gondolkodó emberek gyakran vonzódnak az öngyilkossághoz kapcsolatos anyagokhoz.

Volt már korábban öngyilkossági kísérlet

Néhány öngyilkosságot fontolgató embernek van öncsonkítási vagy öngyilkossági kísérlete. A legtöbb esetben ez a múlt a balszerencse és a rossz döntések kombinációja. Néha az élet választása nehéznek tűnik. Az öngyilkossági kísérletet elkövető emberek gyakran úgy érzik, hogy nem akarnak élni, mert annyi fájdalmat és szenvedést éltek át. Talán elgondolkodik azon, hogy vajon ön is így érez-e. Ha a múltjában már volt önkárosítás vagy öngyilkossági kísérlet, lehet, hogy itt az ideje, hogy segítséget kérjen.

Úgy érzi, hogy elszakadt a társadalomtól

Az öngyilkosságot fontolgató emberek gyakran érzik úgy, hogy elszakadtak a többi embertől. Elszigeteltnek és a világtól elszakítottnak érzik magukat. Néhányan közülük olyan nagy fájdalmat éreznek, hogy véget akarnak vetni az egésznek. Ha úgy érzi, hogy elszakadt a társadalomtól, lehet, hogy itt az ideje, hogy segítséget kérjen.

Vegye fel a kapcsolatot a helyi mentálhigiénés hatósággal vagy a háziorvossal. Kapcsolatba léphet egy helyi öngyilkosság-megelőzési forródróttal vagy weboldallal is.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner